Projekat „Djeca zajedno: učenjem o sebi kreiramo našu budućnost“ realizovan je u 2021/2022 godini u trajanju od 6 mjeseci,  u četiri osnovne škole u Tuzima, Tivtu, Beranama i Rožajama. Nosilac aktivnosti je  bilo NVU Monte Lingva, dok je projekat bio finansiran od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava,  uz saglasnost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ideja projekta je bila razvijanje osjećaja zajedništva, pripadnosti, multikulturalizma, tolerancije i poštovanja različitosti kod učenika petih razreda različitih polova i nacionalnosti. Cilj projekta je da učenici uvaže etničku i kulturnu različitost svojih drugova/ica, radi podsticanja prijateljstva i suživota budućih građana/ki Evrope.

U prvoj fazi projekta pristupilo se izradi brošure o kulurnoj baštini manjinskih naroda koja je na djeci prijemčiv način predstavila bogatstvo i preplitanje kultura na području Crne Gore. Obuhvaćeni su vjerski objekti, različiti stilovi arhitekture, hrana, narodne nošnje, muzika, jezici, književnost kao i zanimljiv primjer uspješnog multikulturalizma u drugim sredinama.

U drugoj fazi projekta održane su interaktivne radionice u četiri osnovne škole i to:  ,,Mahmut Lekić“ u Tuzima,  ,,Drago Milović“ u Tivtu, ,,Radomir Mitrović“ u Beranama i ,,Mustafa Pećanin“ u Rožajama.

 Tokom održavanja radionica učenici su imali priliku da upoznaju pojam kulturna baština, saznaju o njenim različitim oblicima, kao i o bogatstvu i preplitanju kultura na području Crne Gore. Promišljali su o načinima na koji će najbolje realizovati svoje ideje uz preporuku da pored individualnog pristupa cilj projekta dodatno osnažuje rad u paru kao i timski rad.

Na osnovu prikupljenih saznanja, probuđene radoznalosti, istraživačkog duha i kreativnosti učenici su imali priliku da kulturnu baštinu svog kraja predstave literarno, likovno ili kroz kombinaciju izražajnih sredstava.

Treća faza projekta obuhvatala je školske promocije učeničkih radova. Kroz svoje kreativne izraze učenici su iskazali doživljaj kulturne baštine svoga kraja, razvili svijest o njenom značaju u cilju očuvanja nacionalnog, vjerskog i etničkog identiteta.

Učenici su  usmeno predstavljali radove, nakon čega su im uručene zahvalnice za učešće u projektu.