22. jula 2024.godine, u hotelu Hilton, potpisan je Ugovor između NVU Monte Lingva i Ministarstva za ljudska i manjinska prava za projekat: “Društvo bez stereotipa i predrasuda”. Projekat je podržan u  u okviru javnog konkursa „Razlčitosti obogaćuju Crnu Goru“, objavljenog od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Projekat će biti fokusiran na predrasude i stereotipe kod mladih iz različitih sredina u Crnoj Gori. Upoznavanje sa  primjerima predrasuda i stereotipa biće podsticaj mladima da upoznaju različite kulture u Crnoj Gori, da  utiču na svoje vršnjake, i svoje okruženje da bolje razumiju jedni druge i da  njihov suživot bude usmjeren na poštovanje i prihvatanje tradicije,  jezika, običaja, kao i druge posebnosti etničke zajednice i jačanja multietničkog sklada u Crnoj Gori.

Mladi uzrasta od 17 do 20 godina (oko 40 mladih, po 10 iz različitih opština na teritoriji Crne Gore), različitih polova i nacionalnosti, koji će kroz učešće na radionicama,  razvijati svijest o značaju smanjenja stereotipa, predrasuda i etničke distance radi očuvanja  i razvoja nacionalnog, vjerskog, jezičkog i etničkog identiteta manjinskih naroda.

Predstavnik NVU Monte Lingva Relja Vučinć, istakao je da će mladi nakon realizovanih radionica biti treneri/promoteri razbijanja stereotipa i predrasuda u svojim sredinama.